Відкриття ринку Китаю у березні для українського гороху стало додатковим стимулом для нарощування його виробництва в Україні. При цьому початок поставок до ринку Китаю сприятиме зростанню цін на український горох. Про це у колонці для Аgrotimes розповіла президент Української бобово-соєвої асоціації Антоніна Скляренко.
«Китай є одним із найбільших світових імпортерів бобових, тож це відкриває нові можливості для вітчизняних виробників. До того ж, посол Китаю Ма Шенкунь під час зустрічі з головою Держпродспоживслужби Сергієм Ткачуком зазначив, що українська агропродукція має пріоритет при виборі постачальників за наявності альтернатив», — зазначила вона.
Також, за словами Скляренко, з огляду на те, що Китай 7 березня запровадив 100% мито на канадський горох, українські виробники отримали додаткову конкурентну перевагу.
При цьому сертифікація Китаєм українського гороху сприятиме стабілізації цін на новий урожай.
«Починаючи з березня 2025 року, закупівельні ціни на горох в Україні постійно зростають. Щодо експортних цін — на базисі CIF для Пакистану та Індії вони наразі становлять близько $350 за тонну. За очікуваннями, із початком поставок до преміального ринку Китаю ціни можуть зрости ще більше», – повідомила вона.
При цьому, за словами Скляренко, безумовним лідером з імпорту українського гороху впродовж останніх трьох років залишається Туреччина. Торік до цієї країни було експортовано 77,1 тис. тонн гороху на суму $18,679 млн. На другому місці у 2024 році була Індія, куди поставили 76,9 тис. тонн на суму $21,563 млн.
«Збільшенню експорту сприяло рішення офіційного Делі про безмитний імпорт жовтого гороху, термін дії якого подовжено до кінця травня 2025 року. І хоча раніше уряд Індії заявляв про небажання продовжувати безмитний режим, погодні умови в країні можуть негативно вплинути на врожай, що позначиться на подальшій торговельній політиці», — повідомила вона.
Серед інших основних імпортерів українського гороху — Італія, ОАЕ, Пакистан, Бангладеш, Малайзія тощо. Сукупно до цих країн спрямовується понад 62% експорту цієї культури, що забезпечує стабільний збут.
Українські виробники також почали переробляти горох на колотий — цей продукт є більш привабливим за ціною та користується попитом в ОАЕ та Саудівській Аравії.
«З року в рік зростає і рівень виробництва гороху. У 2023/2024 маркетинговому році він становив 409 тис. тонн, а у 2024/2025 прогнозується збільшення врожаю до майже 480 тис. тонн. І надалі зберігається потенціал для зростання обсягів виробництва», — зазначила Скляренко.