За останній рік в Україні зафіксовано значне зростання цін на основні види м’ясної продукції. Вартість курячого філе збільшилася на 40%, яловичини – на 23,5%, а свинини – на 35%. Це призвело до суттєвого зниження купівельної спроможності населення. Якщо у 2017 році середня заробітна плата дозволяла придбати 130 кг м’яса, то наразі на мінімальну заробітну плату можна купити майже втричі менше. Про це повідомляє на Agravery.
Аналіз показує, що основними причинами зростання цін є:
- економічна нестабільність (рівень інфляції 15% та збільшення військового податку);
- скорочення поголів’я худоби (з 2024 по 2025 рік кількість корів в Україні скоротилася на 21 700 голів, а також існують труднощі з евакуацією худоби з зон бойових дій);
- зростання операційних витрат (подорожчання кормів, електроенергії та палива призводить до закриття дрібних фермерських господарств);
- логістичні проблеми (необхідність пошуку довших та безпечніших логістичних маршрутів, що збільшує транспортні витрати).
Найдешевше м’ясо в Україні можна придбати в Харкові, найвищі ціни зафіксовані у Києві. Серед великих роздрібних мереж, найнижчі ціни на куряче філе пропонують “Сільпо” та АТБ. Найдорожча м’ясна продукція спостерігається в Metro.